Instalare (montaj) aer conditionat – informatii utile

aer-conditionat.ro/
Print Friendly, PDF & Email

Va prezint mai jos cateva sfaturi de instalare (montaj) aer conditionat.  Doresc sa-mi instalez acasa aer conditionat, astfel incat am discutat cu un frigotehnist pe care-l cunosc si am facut o cercetare amanuntita pe internet.

Sfaturi de instalare (montaj) aer conditionat

Daca distanta dintre unitatea interioara si unitatea exterioara este mai mare de 5-7 metri pe lungime si inaltime, este recomandat verificati, deoarece anumite aparate sunt limitate in lungimea traseului frigorific.

Cand cumparati aerul conditionat, verificati daca acesta are si kit de instalare inclus. Acest kit este optional si nu toti producatorii il livreaza odata cu aparatul de aer conditionat, dar acesta se poate achizitiona si separat.

Kit-ul de instalare trebuie sa contina:

  • teava de cupru izolata;

  • cablu electric: 5 x 1,5 mm;

  • furtun de drenaj – tub gofrat ∅ 16;

  • piulite holender pt. teava de „6” – 2 buc;

  • piulite holender pt. teava de „8” ,”10″ , „12” – 2 buc;

Pentru montajul aparatului mai sunt necesare:

  • stecher;

  • dibluri pentru prinderea consolelor in perete;

  • dibluri pentru prinderea unitatii interioare;

  • suruburi cu piulita si tampon antivibratie pentru prindere unitatii exterioare pe console.

Amplasarea corecta a unitatii interioare in imobil conteaza foarte mult. Nu este recomandat sa montati aerul conditionat in hol cu gandul ca asa veti raci mai multe camere sau o suprafata mai mare.

Cand aparatul este montat pe hol pentru a raci o suprafata mai mare de 2-3 camere, acesta o sa faca rece doar in holul respectiv si nu o sa functioneze in parametri normali.

Daca (spre exemplu) avem un apartament cu 3 camere cu o suprafata utila estimativa de 68 m2, este recomandat sa montam cate un aparat de aer conditionat in fiecare camera.

Sunt aparate de aer conditionat tip multi split cu o unitate exterioara si cu 2-3 unitati interioare, care pot merge simultan pe rece sau pe cald.

Unitatea exterioara se monteaza intr-un loc suficient de solid pentru a sustine greutatea unitatii si care nu amplifica zgomotul de exploatare sau vibratia.

Aparatele de aer conditionat nu vin la pachet si cu console de sustinere a unitatii exterioare. Acestea se cumpara separat si sunt pe mai multe tipuri si greutati.

Unitatea se monteaza intr un loc acesibil (in dreptul ferestrei, sub pervaz etc), deoarece la un anumit timp trebuie curatata (igienizata) unitatea exterioara.

In timp pot aparea defectiuni, iar accesul la unitate trebuie sa se faca cu usurinta.

Se realizeaza carotarea peretelui spre exterior si se instaleaza tevile aparatului. Nu se dau gauri in grinzi, centuri sau stalpi din structura de rezistenta a imobilului.

Frigotehnistul care face montajul trebuie sa faca o proba de etanseitate a instalatiei frigorifice si, daca instalatia este etansa, aceasta se incarca cu agent frigorific. Pentru alimentarea de la reteaua electrica se foloseste un circuit separat, special alocat instalatiei de aer conditionat.

Inainte de a utiliza aparatul de aer conditionat este recomandat sa cititi manualul de instructiuni.

Cititi ce face fiecare functie a aparatului si folositi functia de care aveti nevoie.

Cum setam temperatura optima la un aparat de aer conditionat

Daca setati aparatul pe temperatura minima (16 oC-18oC), acesta va functiona continuu, pana va ajunge la temperatura selectata de dumneavoastra.

Luand in calcul temperaturile toride de vara de 30-40oC la umbra, aparatul de aer conditionat nu o sa poata atinge temperatura setata de dumneavoastra (daca suprafata camerei este prea mare), iar acesta va functiona non-stop, fara pauze, rezultand o durata de viata mult mai mica a aparatului.

Un compresor are o durata de viata de 8-10 ani (estimata de producator).

Pentru o functionare buna, verificati filtrele aparatului o data la 6 luni si faceti o igienizare generala a aparatului la maxim 1 an.

Poate va intereseaza o lista de magazine online care comercializeaza aparate de aer conditionat si ventilatoare. Unele dintre acestea ofera (direct sau folosind colaboratori) servicii de instalare (montaj) aer conditionat.

Ventilatoare - scurt ghid de achizitionare
Mai multe despre Ghiduri de cumparaturi
Aer conditionat – scurt ghid de cumparare

1. Tipuri de aparate de aer conditionat 1.1. Aparate de aer de tip split (ductless) 1.2. Aparate de aer conditionat...

Închide