Aer conditionat – scurt ghid de cumparare

alecoair.ro
Print Friendly, PDF & Email

1. Tipuri de aparate de aer conditionat

1.1. Aparate de aer de tip split (ductless)

1.2. Aparate de aer conditionat de tip duct

1.3. Aparat de aer conditionat tip caseta (ceiling)

1.4. Aparate de aer conditionat mobile sau portabile

2. BTU

2.1. Factori determinanti pentru alegerea numarului de BTU

2.2. Calcul pentru obtinerea numarului de BTU necesar

3. Tehnologia aparatelor de aer conditionat

4. Functionalitate

4.1. Dezumidificare

4.2. Filtrare

4. 3. Clasa energetica

4.4. Alte functii importante pentru un aparat de aer conditionat

5. Nivelul de zgomot produs

6. Calitatea si performanta instalatiei frigorifice

7. Montajul aparatului de aer conditionat

8. Branduri pe care ati putea sa le aveti in vedere

9. Pretul aparatelor de aer conditionat

Aparate de aer conditionatCu siguranta stiti ce avantaje poate avea amplasarea unui aparat de aer conditionat in locuinta sau la birou, atat in sezonul cald, cat si in sezonul rece. Stiti insa sa si faceti cea mai buna alegere a unui astfel de dispozitiv? Similar oricarui produs electrocasnic si in cazul unui aparat de aer conditionat exista criterii de care ar trebui sa tineti cont atunci cand faceti o astfel de achizitie. Le veti regasi in cele ce urmeaza:

1. Tipuri de aparate de aer conditionat

Varietatea modelelor de aparate aer conditionat este deosebit de generoasa – va veti convinge cand veti fi in situatia de a achizitiona unul – insa toate tipurile pot fi incluse in patru mari categorii. Le veti cunoaste in cele ce urmeaza.

1.1 Aparate de aer de tip split  (ductless)

Categoria include absolut toate modelele de dispozitive alcatuite dintr-o unitate exterioara si una sau mai multe unitati interioare. Consumatorul poate sa aleaga intre modele monospliter si aer conditionat multispliter.

Instalarea acestor tipuri de dispozitive este considerata simpla, dat fiind faptul ca toate componentele sunt interconectate prin intermediul cablurilor si a unei conducte. Sunt in topul preferintelor consumatorilor pentru ca sunt silentioase si nu presupun complexitate in ceea ce priveste intretinerea.

Aparat de aer conditionat monospliter

Un astfel de model este format dintr-o unitate exterioara si o unitate interioara, aceasta din urma fiind conectata de prima. De la unitatea interioara pot fi reglate absolut toate setarile. In functie de anotimp, unitatea interioara furnizeaza aer cald sau rece.

In aceasta categorie intra modele clasice, care necesita montarea pe perete, insa si modele de podea, tip consola, tip dulap, rotunde, patrate s.a.m.d., ceea ce inseamna ca aveti la indemana o super oferta aer conditionat, indiferent ca va doriti sa mergeti pe clasic (binecunoscuta forma dreptunghiulara) sau pe modele mai sofisticate.

Aparat de aer conditionat multispliter

Un astfel de model este format dintr-o unitate exterioara si mai multe unitati interioare, pe modelul anterior, toate fiind conectate la unitatea plasata in exterior. Poate fi vorba de cel mult 4 unitati interioare de la care puteti face setarile pe care le doriti.

Va imaginati ca un astfel de aparat aer conditionat este foarte potrivit intr-un imobil cu mai multe incaperi. Unitatile interioare se pot controla individual, furnizand atat aer cald, cat si aer rece, in functie de modul in care sunt setate.

1.2. Aparate de aer conditionat de tip duct

Avand in vedere faptul ca este deosebit de eficient din punct de vedere energetic si ca permite controlul umiditatii intr-un mod optim, aparatul de aer conditionat duct reprezinta alegerea numarul 1 pentru constructorii de case sau de complexe comerciale.

Aparatele de aer conditionat de tip duct indeplinesc conditiile unei solutii de climatizare deosebit de elegante, unitatea interioara fiind montata de cele mai multe ori pe plafoanele suspendate sau in spatiile tehnice dedicate. Distributia aerului este posibila prin tubulaturi. In incaperi aerul conditionat este difuzat prin grile de tipuri si dimensiuni variabile. Exista si AC de tip duct cu puteri mari la care se pot racorda conducte prin care sa se introduca aer proaspat din exteriorul incaperii.

In cazul AC de tip duct nu poate fi vorba despre cel mai bun pret aer conditionat, in sensul in care reprezinta una dintre cele mai scumpe solutii de climatizare, dar si cele mai eficiente.

1.3. Aparat de aer conditionat tip caseta (ceiling)

Chiar denumirea in engleza este cea din care rezulta modul in care pot fi amplasate – pe tavan. Aparatul de aer conditionat caseta este dispozitivul potrivit spatiilor in care exista tavan fals din rigips. Mai mult, astfel de dispozitive care includ functia inverter pot fi utilizate si in timpul iernii ca sursa de incalzire, cu mentiunea ca atunci cand temperaturile coboara sub 5 grade, utilizarea AC ca sursa de caldura ar trebui sa fie limitata.

Designul modern si dimensiunile compacte contribuie la obtinerea unei ambiante foarte placute intr-o incapere.

1.4. Aparate de aer conditionat mobile sau portabile

Producatorii au considerat oportun sa le produca pentru a raspunde la socilicitarile consumatorilor care isi doreau dispozitive pe care sa le poata muta cu usurinta prin intreaga locuinta. Ar trebui insa sa aveti in vedere ca un astfel de aparat AC nu este 100 % independent.

Nu exista niciun aparat aer conditionat mobil fara furtun sau fara evacuare. Orice dispozitiv de acest tip este format doar din unitatea interioara si un furtun de evacuare. Poate fi mutat oriunde in locuinta, cu mentiunea ca trebuie sa fie asezat langa o fereastra pentru a se scoate furtunul de evacuare la exterior.

2. BTU

Numarul de BTU (de fapt, exprimarea corecta este BTU/h) este cea mai importanta caracteristica de care va trebui sa tii cont in momentul achizitionarii unui aparat aer conditionat, indiferent de tipul acestuia. British Thermal Units reprezinta de fapt “cantitatea de caldura necesara pentru a ridica temperatura a 0,45 litri de apa cu 1 grad Fahrenheit”. Asadar, BTU/h este unitatea de masura pentru racire/incalzire.

2.1. Factori determinanti pentru alegerea numarului de BTU:

 • Suprafata si destinatia camerei

Numarul de BTU necesar in functie de suprafata incaperii

Locuinte

Birouri/ Spatii comerciale

BTU/h

18-23 m2

14-22 m2

9000

23-26 m2

22-24 m2

10000

26-32 m2

24-30 m2

12000

32-40 m2

30-36 m2

14000

40-55 m2

36-40 m2

18000

55-70 m2

40-50 m2

22000

70-90 m2

50-60 m2

24000

In tabel se poate observa ca numarul de BTU creste in raport cu dimensiunea incaperii.

Luand exemplul unui apartament la bloc, este mai potrivit sa se achizitioneze un dispozitiv cu doua unitati interioare sau chiar doua dispozitive: un aparat aer conditionat 9000 BTU/h pentru dormitor, respectiv 12000 BTU/h pentru sufragerie.

Presupunand ca veti decide sa achizitionati un singur dispozitiv mai puternic, pe care sa il amplasati undeva in mijlocul locuintei, luati in calcul ca nu veti obtine o temperatura optima. Amplasat in hol, de exemplu, va raci optim doar aceasta zona, in restul locuintei nu se va inregistra o temperatura constanta.

 • Pozitionarea unitatii exterioare

Pozitionarea unitatii exterioare se executa, firesc, in functie de pozitionarea peretilor. Daca acestia sunt situati in partea de sud, in care soarele are o putere mai mare, sau apartamentul este situat la ultimul etaj al unui bloc, numarul BTU/h va trebui fi ales cu 10% mai mare decat in mod normal. In caz contrar, adica, in cazul in care peretii pe care se pozitioneaza unitatile exterioare sunt in zone umbroase, numarul de BTU/h poate fi ales cu 10% mai mic.

 • Numarul persoanelor frecvent intr-o incapere

Daca numarul de persoane care stau frecvent intr-o incapere este mai mare de 2, la numarul de BTU normal stabilit in functie de dimensiunile camerei se mai adauga 600 BTU/h de persoana. In mod similar, in cazul bucatariilor se adauga 2000- 4000 BTU, in functie de numarul dispozitivelor utilizate frecvent -aragaz, cuptor, combina frigorifica s.a.m.d.

 • Alti factori

Alti factori importati de care trebuie sa se tina cont atunci cand se stabileste numarul BTU/h includ: sursele de caldura dintr-o incapere – sunt incluse televizoarele, calculatoarele si orice alt dispozitiv prin a carui functionare se degaja caldura -, structura peretilor, inaltimea incaperilor, numarul de ferestre s.a.m.d. De astfel, pentru locuintele atipice se recomanda ca un specialist sa fie persoana care stabileste numarul BTU/h, dupa ce realizeaza o evaluare corecta.

2.2. Calcul pentru obtinerea numarului de BTU/h necesar

Formula lungimea x latimea x inaltimea unei incaperi poate genera volumul acesteia. Vom aplica aceasta formula intr-un exemplu de calcul pentru un living cu 5 m lungime, 4 metri latime, 2,5 metri inaltime.

Aplicand formula, avem: 5 m x 4 m x 2,5 m =50 m3.

Pentru racirea sau incalzirea unui metru cub de aer cu 15-20 grade Celsius este necesara o putere de 35-50 W. In exemplul nostru vom lua ca reper o putere medie de 40 W, ceea ce inseamna:

50 m3 x 40 W = 2000 W (putere calorica).

Este necesar sa se faca conversia W in BTU/h. Coeficientul de conversie este 3,412. Asadar:

2000 W x 3,412 = 6824 BTU/h– aceasta este puterea necesara pentru climatizarea livigului, doar ca trebuie sa se aiba in vedere si alte aspecte:

Raportat la numarul de persoane care stau frecvent in living, in acelasi timp, este necesar sa se adauge 400 BTU/h/persoana. Sa presupunem ca in exemplul nostru este vorba de 3 persoane, ceea ce inseamna 3 x 400 = 1200 BTU/h suplimentari.

In aceeasi idee care urmareste calculul de BTU/h suplimentari, sa presupunem ca in living exista un televizor, o lustra cu 3 becuri si un dekstop. Calculul implica insumarea acestor consumatori utilizati frecvent si inmultirea cu 3,412 (coeficientul de conversie).

Avem, asadar: 200 W (televizor) + 300 W (becuri) + 300 W (calculator) = 800 W x 3,412 = 2729,6 BTU/h necesari suplimentar.

Calculul total insumeaza: 10753,6 BTU/h

Este important sa mentionam ca in acest calcul am avut in vedere izolatia medie a peretilor si tavanului, dar daca in spatiile din vecinatate exista surse de caldura importante, daca soarele incalzeste direct peretii livingului, mai mult de 5-6 ore/zi, sau daca peretii sunt asazati in sud, calculul nostru se va dovedi subdimensionat si recomandat este sa solicitati ajutorul unui specialist.

3. Tehnologia aparatelor de aer conditionat

Pe piata de profil sunt foarte apreciate aparatele de aer conditionat inverter, dat fiind faptul ca au un randament mai bun, o capacitate mare de optimizare si un nivel de zgomot mult mai scazut in comparatie cu dispozitivele clasice.

Orice consumator care alege inverter aparat aer conditionat va beneficia de un dispozitiv prevazut cu un compresor cu functionare continua care, atunci cand se ajunge la temperatura dorita, va intra in modul economic, ceea ce face ca aparatul AC sa nu mai functioneze la capacitate maxima de ventilare. De astfel, tehnologia cu inverter asigura un consum electric cu mult mai mic decat un aparat AC normal – cu pana la 30%.

In cazul aparatelor AC fara inverter, compresorul functioneaza continuu la aceeasi capacitate si nu atat timp cat este necesar pentru a genera temperatura optima setata de catre utilizator.

4. Functionalitate

Functionalitatea optima a oricarui aparat AC este conditionata de dezumidificare, filtrare si clasa energetica.

4.1. Dezumidificare

Umiditatea in exces dintr-o incapere provoaca inconfort si aparitia mucegaiului. Un aparat de aer conditionat bun nu doar ca mentine temperatura constanta, ci si controleaza nivelul de umiditate din incapera in care este amplasata unitatea interioara.

Aparatele de aer conditionat care detin optiunea de dezumidificare, sunt foarte utile, in mod special primavara si toamna, cand stiti cu totii ca nivelul de umiditate creste. Aparatul AC se afla in modul de racire in timp ce functioneaza pentru dezumidificare, eliminand umiditatea dintr-o incapere.

4.2. Filtrare

Filtrarea aerului este deosebit de importanta si se realizeaza in 3 treptepentru praf, aer si miros. De astfel, filtrele de aer, de miros sau de praf sunt consumabile si acestea nu ar trebui sa lipseasca din pachet la achizitionarea aparatului de aer conditionat. Aceste filtre isi dovedesc utilitatea, contribuind la mentinerea aerului proaspat si curat in incaperi.

Va trebui sa aveti in vedere ca filtrele trebuie sa se curete de doua ori pe an sau sa se schimbe. Filtrul de aer este din plastic. Acesta se curata cu apa rece si se usuca ferit de razele soarelui – in caz contrar filtrul se poate deforma, atat de la apa calda, cat si de la soare.

Pentru filtrarea aerului se foloseste, de exemplu, un filtru din plastic, ce se curata cu apa rece (atentie, nu cu apa calda deoarece este material plastic si se poate deforma), se usuca ferit de soare (din aceleasi considerente, material plastic, se poate deforma). Pentru purificarea aerului exista, de asemenea, filtre cu catechina. Avantajele unui astfel de filtru constau in faptul ca poate sa combine proprietatile pe care le are un filtru electrostatic – eliminarea pulberilor fine, a sporilor invizibili de mucegai si a microorganismelor daunatoare – cu proprietatile pe care le are un filtru de carbune – eliminarea bacteriilor si dezodorizarea aerului. Pentru filtrarea mirosurilor se utilizeaza un filtru de carbune activ.

In mod obisnuit, un aparat de aer conditionat poate avea un filtru electrostatic (cu avantaje numeroase pentru persoanele alergice), un filtru de ionizare (deosebit de important pentru ca retine praful si germenii din aer) si filtru anti-fungus (foarte important pentru ca va neutraliza bacteriile daunatoare care se formeaza deseori pe circuitele de scurgere ale dispozitivului).

Cele mai bune aparate de aer conditionat sunt inzestrate cu tehnologie de filtrare fundamentata pe ioni negativi. Sunt extrem de utile pentru ca pot sa previna unele afectiuni respiratorii si asigura un somn bun.

4.3. Clasa energetica

Orice aparat de aer conditionat intra in marea clasa a electrocasnicelor, ceea ce inseamna ca in functie de consumul de energie va fi incadrat pe clase de eficienta energetica. Aceste clase sunt notate cu litere si se diferentiaza in subcategorii prin numarul de plusuri de care dispun.

Un aparat de aer conditionat nu este un consumator mare de energie, ci mediu. Sa luam un exemplu: consumul mediu pe care il inregistreaza un aparat aer conditionat 12000 BTU, cu clasa energetica A, este de 1kW/h. Un aparat A+ va consuma cu 10% mai putin, A++ cu 20% mai putin, iar un A+++ mai putin cu aproximativ 30%. Costul unui astfel de aparat de aer conditionat este mai mare, insa acesta va fi amortizat in timp, dat fiind consumul redus de energie.

Aparatele de aer conditionat care au cel mai mic consum de energie electrica sunt incadrate in clasa A, iar cele cu un consum foarte mare de energie in clasa G. Clasa energetica a aparatelor de aer conditionat se determina in functie de EER (rata de eficienta energetica) si COP (coeficientul de performanta), potrivit tabelului de mai jos. Cu cat valorile EER si COP sunt mai mari, cu atat valoarea cosumului de energie a aparatelor de aer conditionat este mai mica.

Clasa energetica

EER/COP

A

>3,2

B

>3

C

>2,8

D

>2,6

E

>2,4

Coeficientul de performanta – COP (Coefficient of Performance) – exprima „raportul dintre puterea electrica absorbita si puterea termica de incalzire generata”. Pe de alta parte, rata de eficienta energetica – EER (Energy Efficiency Ratio) exprima „raportul dintre puterea electrica consumata si puterea de racire generata”.

Ambele marimi sunt utilizate atat pentru racire, cat si pentru incalzire. In momentul in care achizitionati aparate de aer conditionat, verificati valorile COP si EER in functie de modul in care le veti utiliza – daca il veti utiliza doar vara este mai importanta rata de eficienta energetica, iar daca il utilizati in tot timpul anului, va trebui sa tineti cont de ambele marimi.

Mai nou, veti putea citi pe manualul de utilizare de care este insotit un aparat de aer conditionat si despre termenii SCOP si SEER, recent introdusi.

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) este oarecum similar coeficientului de performanta (COP), doar ca este un coeficient de sezon. Reprezinta coeficientul de performanta in cazul incalzirii care tine cont atat de energia electrica consumata, cat si de energia termica de incalzire care se genereaza in tot sezonul cald.

SEER (Seasonal Energy Efficency Ratio) se aseamana cu rata de eficienta energetca (EER), doar ca este, de asemenea, un coeficient de sezon care reprezinta rata de eficienta energetica in cazul racirii in sezonul rece.

Clasa energetica

SEER/SCOP

A+++

>8,5

A++

>6,1

A+

>5,6

A

>5,1

B

>4,6

C

>4,1

D

<3,6

4.4. Alte functii importante pentru un aparat de aer conditionat

Pe langa functiile amintite anterior, un aparat de aer conditionat bun detine urmatoarele functii:

 • Functia de ventilatie – ventileaza aerul, insa nu ii modifica temperatura;

 • Functia automat – prezenta acestei functii asigura un randament bun al consumului si temperaturii (rece sau cald);

 • Functia de temporizare – prezenta acestei functii asigura pornirea sau oprirea aparatului de aer conditionat intr-un anumit interval orar dorit;

 • Functia de noapte – este o functie utila prin faptul ca diminueaza zgomotul unitatii interioare cu 30%, fata de modul normal de lucru;

 • Functia de restart automat – aparatul de aer conditionat poate sa reporneasca automat, pastrandu-se setarile de functionare.

5. Nivelul de zgomot produs de un aparat de aer conditionat

Achizitionarea un aparat de aer conditionat nu trebuie sa fie sub nicio forma o sursa de inconfort, motiv pentru care ar trebui sa va informati bine si in ceea ce priveste nivelul de zgomot produs.

Nivelul de zgomot se masoara in decibeli si poate fi cuantificat astfel:

 • Un zgomot intre 20 – 30 dB este inofensiv pentru urechea umana;

 • Un zgomot mai mare de 60 dB este similar cu cel produs de o bormasina, insa se va dovedi foarte stresant pe o perioada indelungata de timp.

Este deosebit de important sa va orientati catre un model foarte silentios, care sa nu va deranjeze nici atunci cand aparatul de aer conditionat functioneaza la o turatie maxima.

6. Calitatea si performanta instalatiei frigorifice

Brandul compresorului si agentul frigorific utilizat sunt, de asemenea, deosebit de importante. Cele mai bune compresoare sunt cele care functioneaza cu freon R410a.

Un alt element esential este pompa de caldura. Datorita acesteia, aerul conditionat functioneaza pe incalzire, dar si la temperaturi scazute in exterior. Concret, in situatia in care pompa de caldura lipseste, aparatul de aer conditionat nu va functiona in situatiile in care temperaturile de la exterior scad sub 0oC si nici schimbul termic nu va mai fi realizat de instalatia frigorifica.

Pe de alta parte, un aparat de aer conditionat dotat cu pompa de caldura, va fi capabil sa ofere confort termic si in timpul iernii, chiar daca afara sunt -15 oCelsius.

7. Montajul aparatului de aer conditionat

In primul rand, la achizitionarea unui aparat de aer conditionat va trebui sa luati in calcul cat va costa montajul, in cazul in care acesta nu este inclus in pret. Exista firme care ofera aparate de aer conditionat cu montaj inclus, dupa cum exista si firme care fac doar montaj. Daca nu primiti montajul la achizitionarea aparatului de aer conditionat, cautati un instalator agreat (frigotehnist) deoarece se lucreaza cu freon si va fi necesar echipament dedicat.

In plus, ar trebui sa cunoasteti cel putin cateva conditii minime de montaj:

Avand in vedere ca in comparatie cu aerul cald, aerul rece este mai greu, pentru o racire optima a incaperii jetul de aer trebuie sa bata orizontal sau de sus in jos, cat se poate de aproape de tavan; iar pentru incalzire, trebuie sa bata de sus in jos.

Unitatea interioara ar trebui sa fie instalata pe un perete mai mare al camerei, iar cea exterioara sa fie foarte bine prinsa cu ajutorul consolelor, ferita de bataia directa a soarelui, si nu mai departe de 15 metri de cea interioara.

8. Branduri (producatori)  de aparate de aer conditionat

Desi nu neaparat cel mai important criteriu de alegere al unui aparat de aer conditionat, brandul conteaza. Puteti avea in vedere branduri generaliste, precum Whirlpool, LG sau chiar Samsung, dar si branduri dedicate, precum Daikin, Hitachi, Inventor sau Nordstar.

Cumparand un no name, veti risca sa nu gasiti piese de schimb daca va fi necesarpentru branduri cunoscute este putin probabil ca acest lucru sa se intample. Service-urile sunt interesate sa incheie contracte cu firmele de distributie, motiv pentru care vor avea mereu in stoc piese de schimb pentru branduri cunoscute.

Modele pe care ar trebui sa le aveti in vedere:

 • Branduri de top: Daikin, Fujitsu, Hitachi, Mitsubishi, Toshiba;
 • Branduri intermediare: Carrier,  Ferroli, Gree, LG, Midea, Nordstar, Osaka, Panasonic. Samsung. Sanyo, Sharp, Whirlpool, White Westinghouse;
 • Branduri low cost: AirKool, Aux, Chigo, DeLonghi, Heinner, Henson, Hyundai, Romstal/Habitat, Zephir.

9. Pretul aparatelor de aer conditionat

Pretul este fara indoiala un factor de decizie important in achizitionarea unui aparat AC. Aveti in vedere ca desi multe aparate AC au inclus si kit-ul de montare, altele nu au, ceea ce inseamna ca trebuie sa fiti pregatiti un cost suplimentar de cateva sute de lei. De asemenea, luati in calcul ca orice produs foarte bun are un pret pe masura, insa investia se poate dovedi una de durata.

Concluzii privind alegerea unui aparat de aer conditionat

In acest moment detineti cele mai importante informatii cu privire la alegerea unui aparat de aer conditionat performant si adecvat nevoilor pe care le aveti. Tot ceea ce va ramane de facut este sa identificati mai multe oferte si sa decideti pentru ceea ce vi se potriveste. Luati in calcul toate sfaturile cuprinse in acest articol si nu aveti cum sa gresiti.

Medul online va ofera posibilitatea de a alege intre numeroase modele, unele mai performante decat altele. Pe internet veti avea oportunitatea sa achizitionati tipul de aparat aer conditionat ieftin si chiar sa gasiti oferte cu montaj inclus.

In plus fata de tot ceea ce am mentionat in tot acest articol, aveti in vedere garantia care se ofera pentru dispozitiv – este un factor deosebit de important, deoarece in cazul in care aparatul se va defecta, veti putea beneficia de service gratuit.

Ventilatoare - scurt ghid de achizitionare