Ventilatoare – scurt ghid de achizitionare

alecoair.ro
Print Friendly, PDF & Email

1.Tipuri de ventilatoare

1.1. Ventilatoarele cu picior

1.2. Ventilatorul de birou

1.3. Ventilatorul de terasa

1.4. Ventilatorul de tavan

1.5. Ventilator turn

2. Sisteme de protectie

3. Materiale utilizate la fabricatie

4. Puterea de racire

5. Consumul de energie

6. Functiile ventilatorului

7. Nivelul de zgomot

8. Garantia ventilatorului

9. Pret

VentilatoareVara, cald afara, temperaturi ridicate si in camere. Este firesc sa ganditi ca trebuie sa cumparati dispozitive care sa va ajute in momentul in care atmosfera devine atat de sufocanta incat vi se pare ca nu puteti sa respirati.

Una dintre solutiile pe care le aveti la indemana intr-o astfel de situatie este ventilatorul – un dispozitiv mai ieftin in comparatie cu aparatul de aer conditionat, care consuma mai putina energie electrica si pe care il puteti gasi intr-o oferta generoasa de modele simplu de montat si utilizat.

Mai putin eficient decat un aparat de aer conditionat, fara a detine o diversitate de functii si fara a avea capacitatea de face si cald, ventilatorul nu exclude existenta unui aparat de aer conditionat in casa – dupa cum nici existenta aparatului de aer conditionat nu o exclude pe cea a ventilatorului.

Flexibil si viabil, un ventilator de camera poate fi amplasat in orice colt va doriti. In plus, accesibilitatea pretului il recomanda in randul dispozitivelor care nu ar trebui sa lipseasca dintr-o locuinta. Stiti la ce ar trebui sa fiti atenti cand faceti o astfel de achizitie?

Ghidul pe care tocmai ce il cititi are rolul de a va indruma corect si optim! Asadar, veti alege un ventilator in functie de tip si de caracteristici care ii asigura performanta.

1. Tipuri de ventilatoare

Oferta pentru cele mai bune ventilatoare de camera este deosebit de generoasa in mediul online, acestea putand fi achizitionate in functie de forma pe care o au si locul in care pot fi amplasate. La modul general pot fi achizitionate modele cu picior, de birou, de terasa, de tavan sau dispozitive din gama turn.

1.1. Ventilatoarele cu picior

Fara indoiala, cea mai frecventa categorie de ventilatoare intalnita pe piata. Un ventilator pe picior reprezinta varianta optima pentru o camera dintr-un apartament. Structura unui astfel de ventilator include o elice mare a carei propulsie este asigurata de un motor de putere mica sau moderata. Atat elicea, cat si motorul sunt plasate in varful unei tije prevazuta cu un suport de stabilizare pe sol.

Elicea se roteste cu o viteza ce poate fi reglata in mai multe trepte. Unitatea cu paletele si motorul se roteste, de asemenea, dispersand aerul in mai multe directii. In ceea ce priveste tija, poate avea marimi variabile – de regula, inaltimea se poate regla in functie de preferintele utilizatorului. Nu in ultimul rand, unitatea cu palete si motor se poate roti, astfel incat sa disperseze aerul in mai multe directii, iar inaltimea tijei poate varia sau se va regla in functie de preferinte.

Se retin doua avantaje: pretul unui ventilator cu picior este accesibil. Dispozitivul este foarte potrivit pentru camerele mici sau medii deoarece asigura un flux de aer nu foarte puternic.

1.2. Ventilatorul de birou

Un ventilator de birou poate sa asigure o portabilitate extinsa, fiind considerat o copie cu dimensiuni reduse a celui cu picior. Este foarte potrivit spatiilor mici in care se lucreaza si unde nu s-a instalat din varii motive un aparat de AC.

Constructia sa include elicea, motorul si un suport care face posibil ca dispozitivul sa fie amplasat pe suprafete orizontale. Un astfel de ventilator nu dispune de tija. Il puteti gasi in variante cu inaltimi de 18 – 30 cm.

Desi prin comparatie cu alte tipuri de aspiratoare are un randament mai scazut, poate fi utilizat eficient asezat pe masa de lucru. Portabilitatea excelenta este asigurata de dimensiunile reduse de care dispune.

1.3. Ventilatorul de terasa

Un ventilator terasa poate fi utilizat optim de catre cei care locuiesc la casa sau in cadrul barurilor si cafenelelor, doar in timpul sezonului cald cand temperaturile sufoca. Se caracterizeaza printr-o structura robusta, dimensiuni considerabile si unele functii particulare.

Acest tip de ventilator reprezinta o versiune cu mult mai puternica a ventilatorului cu picior, dar are si un pret mai mare. De asemenea, este si mai voluminos. Incorporeaza un motor puternic si are un consum energetic substantial.

Exista ventilatoare de exterior prevazute cu sistem de racire cu ceata si exista ventilatoare cu pulverizare de apa. Astfel de ventilatoare sunt potrivite pentru terase, racorind optim exteriorul cladirilor. Sistemul de racire cu ceata este frevant intalnit la terase si baruri, iar cel cu pulverizare apa este mai des intalnit in proprietati private, dat fiind faptul ca se instaleaza cu mult mai usor decat cel de racire cu ceata.

1.4. Ventilatorul de tavan

Modelul de ventilator de tavan este foarte potrivit pentru birouri, data fiind amplasarea sa care permire racorirea intregului spatiu. Veti putea gasi ventilatoare de tavan cu elice descoperita si cu elice acoperita. Desi un astfel de sistem se compara frecvent cu un aparat de aer conditionat, pretul este cu mult mai accesibil.

1.5. Ventilator turn

Modelul de ventilator turn este foarte potrivit pentru spatiile mai mici. Structura sa include o unitate de centrifugare a aerului in forma unui cilindru alungit, care ii permite sa disperseze aerul pe toata inaltimea sa. Un astfel de ventilator poate fi plasat in locuri inguste, precum colturile incaperilor. Asigura un flux de aer multi-directional si poate fi reglat optim, in functie de preferinte.

2. Sisteme de protectie la ventilatoare

Este firesc sa va indreptati atentia catre un ventilator prevazut cu sisteme de protectie, cu atat mai mult daca aveti copii. Aveti in vedere ca ventilatorul sa dispuna de un grilaj de protectie a paletelor des, sa fie mai inalt, stabil, usor de mutat si solid pentru a nu se dezmembra in timpul mutarilor frecvente, sa aiba protejat butonul de pornire-oprire.

3. Materiale utilizate la fabricatia ventilatoarelor

Este important sa va indreptati atentia catre un ventilator lucrat din materiale de calitate, durabile. Este oarecum o regula ca un ventilator ieftin produs de o firma no name sa nu reziste in timp.

Verificati elicele si alegeti ventilatoare la care acestea sunt din metal pentru ca produc un flux de aer mai puternic decat cele din plastic – exista si un inconvenient, elicele din metal sunt mai zgomotoase decat cele din plastic. Exista si varianta elicelor din tesatura sau cauciuc, insa nu sunt la fel de eficiente.

4. Puterea de racire a ventilatoarelor

Alegeti un ventilator capabil sa genereze un volum de aer potrivit dimensiunii si spatiului camerei in care il amplasati. Unitatea de masura care exprima puterea de racire este metrul cub pe ora– m3/h. Un ventilator bun dispune de putere de racire mare, doar asa se poate dovedi eficient.

Un ventilator de interior capabil sa asigure un flux de aer cu o valoare de 1000 m3/h este un dispozitiv bun care se merita achizitionat.

5. Consumul de energie la ventilator

Pentru a nu va confrunta cu facturi mari pentru electricitate, luati in calcul clasa energetica a ventilatorului. De exemplu, un ventilator cu clasa energetica A sau A+ consuma chiar si cu 40% mai putin, decat un dispozitiv similar care apartine claselor energetice C sau D. In plus, studiile de specialitate indica faptul ca ventilatoarele care apartin unei clase energetice superioare sunt cu mult mai durabile.

6. Functiile ventilatorului

Cu cat mai multe functii, cu atat mai eficient este ventilatorul. Panoul de control este, de asemenea, important. De la un ventilator performant nu lipsesc: timerul, butonul de reglare a vitezelor in trepte, functiile de ionizare si pulverizare cu apa. De asemenea, este necesar sa aiba panou de control electronic, rotatie mare in jurul sau care sa poata fi usor de controlat si putere jet aer. Nu trebuie sa lipseasca nici telecomanda.

7. Nivelul de zgomot al ventilatorului

Aici s-ar putea sa intampinati probleme, deoarece nu o sa gasiti un ventilator puternic si foarte silentios deopotriva. Paletele mari si puterea ventilatorului induc si zgomot. Cu toate acestea, puteti sa achizitionati un ventilator eficient al carui nivel de zgomot se se incadreze in parametri normali: sub 60 – 65 dB.

8. Garantia ventilatorului

Nici garantia ventilatorului nu ar trebui sa fie un criteriu de neluat in seama. Avand garantie, veti beneficia de schimb sau service daca va fi cazul. Veti gasi astfel de dispozitive chiar si cu garantii mai mari de 2 ani.

9. Pretul ventilatoarelor

De regula, pentru un ventilator mic si simplu ca model va trebui sa platiti o suma modica de bani. Preturile cele mai mici sunt cele pentru ventilatoarele cu picior si cele turn, iar preturile cele mai mari sunt intalnite la ventilatoarele de tavan, doar ca acestea sunt si foarte performante. De asemenea, mari sunt sunt si preturile pentru ventilatoarele pentru terasa, insa si acestea merita investitia, fiind foarte puternice, rezistente si cu numeroase functii.

Speram ca sfaturile cuprinse in acest articol sa va ajute si, ghidati de acestea, sa faceti cele mai bune investitii pentru locuinte, birouri, cafenele s.a.m.d. Internetul este locul din care puteti face achizitii fara repros, gama de ventilatoare fiind extrem de mare si variata. Pe de alta parte, in magazinele online preturile sunt mai mici decat in magazinele fizice, iar acesta este un alt avantaj de care puteti sa beneficiati.

Aer conditionat - scurt ghid de cumparare
Instalare (montaj) aer conditionat - informatii utile
Mai multe despre Ghiduri de cumparaturi
Aer conditionat – scurt ghid de cumparare

1. Tipuri de aparate de aer conditionat 1.1. Aparate de aer de tip split (ductless) 1.2. Aparate de aer conditionat...

Închide